Românii care lucrează la stat sau la privat vor avea o minivacanță de patru zile la sfârșitul lunii aprilie, cu ocazia sărbătoririi Paștelui.
30 aprilie – 3 mai va fi perioada de minivacanță din această primăvară.
Pe lângă zilele de weekend, însemnând 1 și 2 mai, angajații se vor primi încă două zile „bonus”, respectiv pe 30 aprilie, în Vinerea Mare, și pe 3 mai, a doua zi de Paște.
Zilele libere legal, respectiv 1 și 2 mai, sunt sărbătorite în primul weekend din luna mai.
Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale
Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și / sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, prevede Codul Muncii.
Salariații care lucreză în zilele de sărbătoare legală vor primi, obligatoriu, compensații din partea angajatorilor.
Angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile, conform legislației în vigoare.
Angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, în cazul în care această compensare nu poate fi acordată.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.